Resipi-resipi Telur Dadar Yang Lazat Dari Seluruh Dunia

1. Tamagoyaki (Telur Dadar Jepun)


Bahan-bahan:

4 biji Telur
3 sudu besar Stok sup dashi
1 1/2 hingga 2 sudu besar Gula (ikut citarasa sendiri tetapi jangan berlebihan)

Langkah-langkah memasak:

  1. Kacaukan telur dalam mangkuk.
  2. Campurkan stok sup dashi serta gula lalu kacau hingga sebati.
  3. Panaskan kuali tamagoyaki dengan api sederhana. Tuang dan ratakan minyak pada kuali tersebut.
  4. Tuangkan sedikit campuran telur dan ratakan dalam kuali.
  5. Jika sudah separuh masak, lipat telur tersebut kearah belakang kuali lalu dengan hati-hati, tolak telur dadar yang sudah dilipat itu ke hadapan kuali.
  6. Tuang minyak ke bahagian kosong dalam kuali, ratakan, lalu tuang campuran telur yang lebihan.
  7. Apabila sudah separuh masak, lipat semula telur dadar yang dimasak awal tadi kedalam telur dadar separuh masak.
  8. Balik-balik kan telur dadar tersebut hingga sepenuh masak.
  9. Potong Tamagoyaki tersebut menjadi kepingan setebal 1 inci lalu hidangkan.
  10. Jika anda menggunakan kuali leper biasa, bentukkan tamagoyaki tersebut menggunakan tikar buluh yang digunakan untuk menbentukkan sushi.

2. Gaeran Mari (Telur Dadar Korea)


Bahan-bahan:

3 biji Telur
1/2 Bawang besar, dipotong halus
1/2 Lobak merah, dipotong halus
1 keping Gim (Rumpai laut bakar Korea)
1 sudu kecil Garam
secubit Lada

Langkah-langkah memasak:

  1. Kacaukan telur dalam mangkuk
  2. Campurkan bawang besar dengan lobak merah lalu kacau campuran tersebut hingga sebati
  3. Tuang sedikit minyak dalam kuali leper lalu ratakan.
  4. Masukkan campuran telur tadi lalu pasang api perlahan.
  5. Panaskan perlahan-lahan selama beberapa minit hingga hampir masak sepenuhnya.
  6. Letakkan kepingan rumpai laut Gim diatas telur dadar lalu gulungkan 2-3 kali
  7. Keluarkan telur dadar dari kuali leper lalu biarkan menyejuk selama beberapa minit.
  8. Potong Gaeran Mari tersebut menjadi kepingan setebal 1 inci, pastikan garisan silang dinampak, lalu hidangkan.

3. Telur Dadar Perancis

Bahan-bahan:

2 biji Telur
2 sudu besar Susu segar
1 sudu besar Mentega
secubit Garam
secubit Lada hitam

Langkah-langkah memasak:

  1. Kacaukan telur, susu segar, garam dan lada hitam dalam mangkuk hingga sebati dan berbuih.
  2. Panaskan kuali leper kecil dengan api sederhana-tinggi.
  3. Apabila kuali sudah sedikit panas, letakkan mentega. Pusing-pusingkan kuali hingga mentega tersebut rata.
  4. Apabila mentega tersebut sudah hilang buih, masukkan campuran telur tadi.
  5. Masak secara perlahan, apabila telur dadar tersebut sudah separuh masak, lipat telur tersebut seperti menutup buku.
  6. Hidangkan dengan ditaburkan herba-herba dipotong diatas telur dadar tersebut.

4. Tortilla de Patata (Telur Dadar Sepanyol)

Bahan-bahan:

6 hingga 7 biji Kentang (dikupas kulit)
1 biji Bawang besar
5 hingga 6 biji Telur
2 hingga 3 cawan Minyak zaitun
1/2 sudu kecil Garam

Langkah-langkah memasak:

  1. Potong separuh kentang-kentang yang sudah dikupas kulitnya.
  2. Letakkan bahagian rata kentang-kentang yang sudah dipotong itu lalu hiris setebal 1/8 inci. Lebih tebal kentang tersebut, lebih lama waktu memasak.
  3. Kupas lalu potong bawang besar kepada kepingan setebal 1/4 inci.
  4. Masukkan kentang dan bawang besar dalam satu mangkuk lalu campurkan keduanya, letakkan garam setelah itu.
  5. Dalam kuali leper yang besar, masukkan dan panaskan minyak zaitun dengan api sederhana-tinggi.
  6. Dengan hati-hati, letakkan kentang serta bawang besar dalam kuali lalu ratakan agar semua goreng sama-sama.
  7. Perlahankan api agar kentang tidak terbakar. Ia perlu digoreng perlahan dan keluar dengan tekstur lembut, bukan garing dan rangup. Penting menggunakan minyak zaitun berkualiti agar kentang dapat menyerap sedikit minyak tersebut.
  8. Apabila kentang sudah masak, keluarkan kentang dan bawang besar tersebut lalu letak di tepi untuk menyejuk.
  9. Kacaukan telur di dalam mangkuk besar. Campurkan kentang dan bawang besar yang telah sejuk ke dalam mangkuk tersebut lalu gaul dengan perlahan. Elakkan dari menghancurkan kentang-kentang yang telah dimasak tersebut.
  10. Masukkan 2 sudu besar minyak zaitun ke dalam kuali leper kecil lalu panaskan dengan api sederhana.
  11. Apabila kuali sudah panas, gaul sekali lagi campuran telur tadi lalu perlahan-lahan tuang ke dalam kuali dan ratakan.
  12. Biarkan telur tersebut masak sedikit sekitar bahagian tepinya.
  13. Periksa bahagian bawah telur tersebut, jika sudah sedikit perang, sedia untuk terbalikkan telur tersebut.
  14. Bawa kuali leper tersebut ke singki, ambil pinggan rata bersaiz besar dan dengan hati-hati letakkan pinggan itu menutup atas kuali tersebut. Terbalikkan kuali itu, telur tersebut akan jatuh ke atas pinggan tadi.
  15. Letak semula kuali leper di atas api, masukkan sedikit minyak zaitun lalu ratakan dalam kuali leper tersebut.
  16. Dengan hati-hati, masukkan semula telur tadi, bahagian yang belum masak dibawah, lalu biarkan masak selama 3-4 minit.
  17. Setelah masak, tutup api dan biarkan telur dadar itu di dalam kuali selama 2 minit.
  18. Keluarkan telur tersebut lalu potong kepada 4-6 keping seperti pai atau pizza lalu hidangkan.

5. Frittata (Telur Dadar Itali)

Bahan-bahan:

6 biji Telur
30g keju Parmesan (Diparut halus)
1/2 sudu kecil Lada hitam
secubit Garam
1 sudu kecil Mentega
1/2 cawan Asparagus (Dipanggang)
1/2 cawan Sosej (Dihiris halus)
1 sudu besar Daun Pasli (Dicincang halus)

Langkah-langkah memasak:

  1. Campurkan telur, keju parmesan, lada hitam dan garam dalam mangkuk lalu kacau hingga sebati.
  2. Panaskan kuali leper dengan api sederhana-tinggi. Masukkan mentega, cairkan dan ratakan mentega dalam kuali.
  3. Masukkan asparagus dan sosej lalu tumis selama 2-3 minit.
  4. Tuang campuran telur ke dalam kuali dan gaul perlahan-lahan bagi meratakan asparagus dan sosej dalam campuran telur.
  5. Masak dalam 4-5 minit atau hingga campuran telur telah masak di bahagian bawah dan separuh masak di bahagian atas.
  6. Tutup api, taburkan daun pasli di atas telur tersebut.
  7. Panaskan oven kepada suhu 180°.
  8. Masukkan kuali leper tersebut ke dalam oven dan biarkan selama 3-4 minit hingga atas telur dadar itu masak dan empuk.
  9. Keluarkan kuali leper tersebut dengan hati-hati.
  10. Potong frittata itu menjadi 6 keping lalu hidangkan.



Comments